Ajankohtaista
 / 
Uusi laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista voimaan

Uusi laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista voimaan

Kilpailu- ja EU-oikeus
9.12.2016
Merilammen puiset logokirjaimet vihreällä lipastolla ja seinillä tauluja
No items found.
Liittyvät palvelut

Valtioneuvostossa esiteltiin 8.12.2016 laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista. Lakiesitys vaatii vielä tasavallan presidentin vahvistuksen.

Uusi laki on merkittävä yrityksille, jotka voivat olla vahingonkorvausasioissa sekä kantajana että vastaajana. Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan laki kilpailuoikeudellisesta vahingonkorvauksesta selventää ja helpottaa vahingonkorvauskanteiden nostamista ja niiden käsittelyä. Lisäksi tiedotteen mukaan se varmistaa, että kilpailuoikeuden rikkomisesta vahinkoa kärsineet voivat saada täyden korvauksen vahingosta.

Lakia sovelletaan sekä EU:n kilpailusääntöjen että kansallisen kilpailulain kieltojen rikkomisesta aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseen suomalaisissa tuomioistuimissa. Esitys selventää myös kilpailuviranomaisen kilpailusääntöjen täytäntöönpanon ja vahingonkorvauskanteiden käsittelyn välistä suhdetta siten, että seuraamusmaksusta vapauttamista koskevan ns. leniency-järjestelmän tehokkuus säilyy.

Hallitus esittää sääntöjä mm. kartelleja koskevasta vahinko-olettamasta, ylihinnan siirtämiseen liittyvistä säännöistä sekä seuraamusmaksusta vapautetun yrityksen yhteisvastuun ja takautumisoikeuden rajauksesta. Lisäksi ehdotetaan säädettäväksi rikkomuksen toteavan päätöksen vaikutuksesta vahingonkorvaustuomioon, korosta, todisteiden esittämisestä, vanhentumisesta sekä sovintoneuvottelun ja sovintoratkaisun vaikutuksista.

Samassa yhteydessä kilpailulakia muutetaan siten, että kilpailulain käsitteet ovat yhdenmukaisia direktiivin kanssa.

Laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston antamaan direktiiviin (2014/104/EU) sekä työryhmävalmisteluun. Lait tulevat voimaan 26.12.2016.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.