Referenssit
 / 
Uponor Oyj

Edustimme Uponor Oyj:tä menestyksekkäästi markkinaoikeudessa asiassa, jossa Uponorin tavoitteena oli saada kumottua Kilpailu- ja kuluttajaviraston esitys markkinaoikeudelle yrityskaupan kieltämiseksi

Yritysjärjestelyt ja rahoitus
16.5.2013
Edustimme Uponor Oyj:tä menestyksekkäästi markkinaoikeudessa asiassa, jossa Uponorin tavoitteena oli saada kumottua Kilpailu- ja kuluttajaviraston esitys markkinaoikeudelle yrityskaupan kieltämiseksi

Merilampi edusti Uponor Oyj:tä menestyksekkäästi markkinaoikeudessa asiassa, jossa Uponorin tavoitteena oli saada kumottua Kilpailu- ja kuluttajaviraston esitys markkinaoikeudelle yrityskaupan kieltämiseksi. Markkinaoikeus julkisti 24.5.2013 päätöksensä, jolla se hyväksyi kahden muoviputkien valmistajan yrityskaupan. Markkinaoikeus hylkäsi Kilpailu- ja kuluttajaviraston yrityskaupan kieltämistä koskevan esityksen ja hyväksyi yritysjärjestelyn markkinaoikeuden asettamilla ehdoilla.

Uponor ja KWH-yhtymä julkistivat syyskuussa 2012 suunnitelmansa perustaa yhteisyritys, johon siirretään molempien yhtiöiden yhdyskuntatekniset liiketoiminnat. Uuden yrityksen nimeksi tulee Uponor Infra Oy. Uponor omistaa siitä enemmistön (55,3 %), ja uusi yritys raportoidaan Uponor Oyj:n tilinpäätöksessä Yhdyskuntatekniikka-segmenttinä. KWH-yhtymä Oy omistaa loput 44,7 prosenttia osakkeista.

Uponorin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski kommentoi markkinaoikeuden päätöstä: ”Olemme innoissamme siitä, että voimme alkaa toteuttaa suunnitelmaamme, johon sekä Uponor että KWH-yhtymä ovat uhranneet paljon työtä ja varoja. Olen vakuuttunut siitä, että yhdistyminen, joka laajentaa asiakaskuntaamme, tuotevalikoimaamme ja markkina-aluettamme, tukee johtavaa asemaamme yhdyskuntateknisten järjestelmien toimittajana. Uskon, että tämä lujittaa asiakkaidemme ja heidän markkinasegmenttinsä luottamusta Uponoriin, samalla, kun se vahvistaa myös työntekijöidemme sitoutumista.”

Yrityskauppojen valvonta alkoi Suomessa vuonna 1998. Nyt kyseessä oli lain voimaantulon jälkeen vasta kolmas kerta, kun virasto teki yrityskauppa-asiassa kieltoesityksen. Vuonna 2000 Kilpailuvirasto esitti Soneran Digita-kaupan kieltämistä ja vuonna 2011 se esitti kieltoa NCC:n ja Destian asfaltti-yrityskaupalle, joka myös hyväksyttiin myöhemmin markkinaoikeuden asettamin ehdoin.

Arttu Mentula, Merilammen osakas ja Uponorin asiamies, kertoi tapauksen olleen “erittäin mielenkiintoinen”, koska siinä sovellettiin ensimmäisen kerran markkinaoikeudessa ns. SIEC-testiä (Significant Impediment of Effective Competition), joka uuden kilpailulain tultua voimaan marraskuussa 2011 korvasi aiemmin yrityskauppojen arvioinnissa käytetyn dominanssitestin. Soveltaessaan SIEC testiä viranomaiset keskittyvät enemmän yrityskaupan tulevien vaikutusten arviointiin kokonaisuutena pelkän markkinarakenteen analysoinnin sijaan.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.