Ajankohtaista
 / 
Useimpien yritysten on tehtävä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä

Useimpien yritysten on tehtävä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä

Yhtiöoikeus ja yhtiökokoukset
5.6.2020
WTC-talon ruskea julkisivu sinistä taivasta vasten

Rahanpesulaki on 1.1.2019 alkaen edellyttänyt, että tietyt yhteisöt ylläpitävät luetteloa tosiasiallisista edunsaajistaan. Tosiasiallisista edunsaajista tulee myös tehdä ilmoitus kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä.  Ilmoitus on tehtävä, vaikka yrityksellä ei olisi lain tarkoittamia luonnollisia henkilöitä edunsaajina.

Tosiasiallinen edunsaaja on luonnollinen henkilö, jolla on suoraan tai välillisesti yli 25 prosentin omistusosuus tai äänivalta yhteisössä. Tosiasiallinen edunsaaja voi olla myös luonnollinen henkilö, joka muulla tavoin käyttää tosiasiallista määräysvaltaa yhteisössä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi osakassopimuksen perusteella käytettävää määräysvaltaa.

Rahanpesulaissa tarkoitettujen yhteisöjen tulee ilmoittaa tosiasialliset edunsaajat kaupparekisteriin viimeistään 1.7.2020. Näin ollen määräaika ilmoituksen tekemiselle on pian umpeutumassa.

Ilmoitusvelvollisuus on olemassa myös silloin, kun yrityksellä ei ole lainkaan rahanpesulain mukaisia luonnollisia henkilöitä edunsaajina tai he eivät ole yrityksen tiedossa. Ilmoitusvelvollisuus koskee siten erikseen esimerkiksi osakeyhtiön kaikkia konserniyhtiöitä, vaikka emoyhtiö omistaisi kaikki niiden osakkeet eikä henkilöomistajia ole.

Useimmilla yrityksillä (esimerkiksi osakeyhtiöillä ja osuuskunnilla) on ilmoitusvelvollisuus tosiasiallisista edunsaajistaan. Poikkeuksia ilmoitusvelvollisuuteen on seuraavissa yritysmuodoissa:

  1. Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön ei yleensä tarvitse tehdä ilmoitusta (ilmoitusvelvollisuus on vain, kun edunsaajana on muu henkilö kuin yhtiömies);
  2. Pörssiyhtiöt ja yksityiset elinkeinonharjoittajat eivät tee ilmoitusta edunsaajista;
  3. Asunto-osakeyhtiöt, keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt, säätiöt, uskonnolliset yhdyskunnat; ja yhdistykset eivät niin ikään ole ilmoitusvelvollisia.

Ilmoitus voidaan tehdä tietyin rajatuin poikkeuksin ainoastaan käyttämällä sähköistä YTJ-palvelua.

Ilmoituksen tekee sama henkilö kuin yrityksen muutkin kaupparekisteri-ilmoitukset, esimerkiksi hallituksen jäsen, toimitusjohtaja tai vastuunalainen yhtiömies ja sen tekemiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti.

Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa negatiivisen rekisterimerkintään, julkiseen varoitukseen tai jopa uhkasakkoon.

Lue myös:

Pörssiyhtiöiden listaamattomien konserniyhtiöiden on tehtävä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä

Eduskunnalta vihreää valoa: yhtiökokouksen voi siirtää 30.9.2020 asti ja pörssiyhtiöt voivat pitää kokoukset ilman paikalla olevia osakkaita

Ei hätää: hallitukselta ehdotus, joka sallii yhtiökokouksen siirron 30.9.2020 asti ja mahdollistaa pörssiyhtiöiden kokoukset ilman paikalla olevia osakkaita

Finanssivalvonnalta ensimmäinen miljoonaluokan seuraamusmaksu sisäpiirisääntelyn rikkomisesta

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.