Ajankohtaista
 / 
Pörssiyhtiöiden listaamattomien konserniyhtiöiden on tehtävä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä

Pörssiyhtiöiden listaamattomien konserniyhtiöiden on tehtävä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä

Yhtiöoikeus ja yhtiökokoukset
1.6.2020
Käsi laittaa seteleitä pyykinpesukoneen sisään aukinaisesta luukusta

Rahanpesulaki on 1.1.2019 alkaen edellyttänyt, että suuri osa yhteisöistä ylläpitää listaa tosiasiallisista edunsaajistaan. Tosiasiallisista edunsaajista tulee myös tehdä ilmoitus kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös pörssiyhtiöiden listaamattomia konserniyhtiöitä.

Tosiasiallinen edunsaaja on luonnollinen henkilö, jolla on suoraan tai välillisesti yli 25 prosentin omistusosuus tai äänivalta yhteisössä. Tosiasiallinen edunsaaja voi myös olla luonnollinen henkilö, joka muulla tavoin käyttää tosiasiallista määräysvaltaa yhteisössä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi osakassopimuksen perusteella käytettävää määräysvaltaa.

Rahanpesulaissa tarkoitettujen yhteisöjen tulee ilmoittaa tosiasialliset edunsaajat kaupparekisteriin viimeistään 1.7.2020. Näin ollen määräaika ilmoituksen tekemiselle on pian umpeutumassa.

Pörssiyhtiöt ovat itsessään tosiasiallisia edunsaajia koskevan listan pitämisen sekä kaupparekisterin ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolella.

Pörssiyhtiöiden on kuitenkin huomioitava, että edellä mainitut tosiasiallisia edunsaajia koskevan listan ylläpitäminen sekä sen mukaisten tietojen ilmoittaminen kaupparekisteriin koskee pörssiyhtiöiden listaamattomia konserniyhtiöitä. Näin ollen kaikkien suomalaisten pörssiyhtiöiden listaamattomien konserniyhtiöiden on tehtävä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajistaan kaupparekisterille viimeistään 1.7.2020. Ilmoitusvelvollisuus on olemassa myös silloin, kun konserniyhtiö on kokonaan pörssilistatun emoyhtiön omistuksessa eikä tosiasiallista edunsaajaa ole.

Ilmoitus voidaan tehdä tietyin rajatuin poikkeuksin ainoastaan käyttämällä sähköistä YTJ-palvelua.

Ilmoituksen tekee sama henkilö kuin yrityksen muutkin kaupparekisteri-ilmoitukset, esimerkiksi hallituksen jäsen, toimitusjohtaja tai vastuunalainen yhtiömies, ja sen tekemiseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti.

Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa negatiiviseen rekisterimerkintään, julkiseen varoitukseen tai jopa uhkasakkoon.

Lue myös:

Useimpien yritysten on tehtävä ilmoitus tosiasiallisista edunsaajista kaupparekisteriin 1.7.2020 mennessä

Finanssivalvonnalta ensimmäinen miljoonaluokan seuraamusmaksu sisäpiirisääntelyn rikkomisesta

Hallituksen jäsen henkilökohtaisessa vastuussa rekisteri-ilmoituksen laiminlyönnistä aiheutuneista vahingoista

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.