Ajankohtaista
 / 
Traineena Merilammella – rennosti, mutta tosissaan

Traineena Merilammella – rennosti, mutta tosissaan

Opiskelijat
3.2.2022
Iiro Sopanen istuu Merilammen aulassa, katsoo kameraan ja hymyilee
No items found.
Liittyvät palvelut
No items found.

Kiireisen alkuvuoden keskellä istuimme hetkeksi alas juuri Merilammella harjoittelunsa päättäneen Iiro Sopasen kanssa, ja keskustelimme siitä, minkälaisia ajatuksia Trainee-jakso Merilammella herätti. Iiron harjoittelujakso oli tavanomaista pidempi: tyypillisen vuoden mittaisen harjoittelun sijaan hänen jaksonsa Merilammella kesti lähes puolitoista vuotta, jonka jälkeen päästimme Iiron keskittymään opintojensa viimeistelemiseen. Hänestä tulemme varmasti vielä kuulemaan.

Miksi hait Merilammen Trainee-ohjelmaan?

Halusin päästä näkemään liikejuridiikan asianajotoimiston arkea, ja olin jo fuksivuodesta asti kuullut opiskelukavereilta paljon hyvää Merilammesta. Pidin siis Merilampea ensisijaisena vaihtoehtona, kun aloin miettimään, missä tulevan harjoitteluni haluan suorittaa. Hyvän yhteishengen, miellyttävän ilmapiirin ja traineeden erinomaisen kohtelun maine olivat muodostaneet mielikuvan, jonka perusteella lähdin hakemaan paikkaa. Suuren painoarvon sai myös Merilammen harjoitteluohjelmien pitkä kesto. Noin vuoden mittaisen osa-aikaisen Trainee-jakson aikana ehtii pääsemään osaksi taloa, eikä tarvitse jatkuvasti stressata uutta hakuprosessia ja opintojen sekä työn yhteensovittamista.

Minkälainen työ- ja opiskelutausta sinulla oli hakiessasi?

Olin työskennellyt pienessä lakitoimistossa pitkälle neljättä vuotta, joten työkokemusta minulla oli varmasti keskivertoa enemmän. Olin siis jo päässyt kokeilemaan, miten arki toimii pienemmässä toimistossa. Olin juuri tehnyt valmiiksi notaarivaiheen, ja aloittelin viidettä opiskeluvuottani sekä jatkoin maisterikursseja. Vaikkakin alan työvuosista on hyötyä Traineen työssä, niin Merilammen harjoittelu ei kuitenkaan mielestäni vaadi näinkään laajaa työkokemusta. Tärkeintä on, että uskaltaa tehdä ennakkoluulottomasti ja rohkeasti töitä. Kukaan ei varmasti ole koskaan valmis juristi, emmekä varsinkaan me Traineet.

Minkälaisia työtehtäviä pääsit tekemään, ja vastasivatko ne odotuksiasi?

Työtehtävien luonne vaihteli laidasta laitaan koostuen perinteisistä selvitystöistä, käännöksistä sekä asiakirjojen laadinnasta ja luonnostelusta. Työtä pääsee tekemään laajasti ja juristien työtä tukevasti moniin eri oikeudenaloihin linkittyvissä toimeksiannoissa. Erityisesti mieleen on jäänyt Jussi Ikosen ja Tiina Järvisen avustaminen DR-praktiikan työstäessä vastausta vastapuolelle heti aloitussyksynäni. Kyseisessä työtehtävässä pääsi oikeasti sisälle toimeksiantoon. Hyvin tehdystä työstä sai hyvää palautetta, joten luonnollisesti se jäi myös mieleen.

Minkälaiset taidot ovat hyödyksi Traineen työssä?

Tärkeintä on rohkeus, huolellisuus ja ennakkoluulottomuus. On paljon asioita, joita harjoittelijavaiheessa ei vielä osaa, mutta siitä huolimatta on kriittistä uskaltaa ryhtyä työhön. Vaikka työn tulokset harvemmin menevät esimerkiksi suoraan asiakkaalle, on huolellisuus ja vastuunkanto omasta työstä oleellinen hyvän Traineen teesi. Juristi käy työn jäljen läpi, antaa palautetta sekä tukee oppimisessa ja kehittymisessä niin juridisen osaamisen kuin alan vaatimien muiden vaatimusten osalta. Traineeryhmässä työskennellään tiiviissä porukassa, joten yhteistyökyky ja kommunikointitaidot nousevat suureen arvoon. Ehdin poikkeuksellisen pitkän harjoittelukauteni aikana työskennellä kolmessa eri traineeporukassa, joissa kaikissa yhteishenki oli erittäin hyvä. Paineensietokyvyllä ja priorisointitaidolla pää pysyy kasassa niinä kaikista kiireisimpinäkin päivinä.

Mikä oli merkittävin, ja jatkossa hyödyllisin, oppisi harjoitteluajalta?

Jussi Koivun panostus Traineeden opinsaantiin on ollut merkittävä, ja sieltä tulivat varmasti suurimmat ja tärkeimmät vinkit tähän uran vaiheeseen. Töitä käytiin läpi toisinaan, hyvässä hengessä, jopa sana sanalta, jotta ammattimaisuus ja huolellisuus olivat kohdillaan lopullisessa tekstissä. Palautteenannot valaisivat sitä, kuinka tärkeää kirjoituksen tyylissä on ottaa huomioon loppuasiakas. Toisinaan tekstin tulee olla vahvemmin lainsäädäntöä pohjustavaa, toisinaan taas tiivis ja informatiivinen sekä helppolukuinen paketti. Koen, että kehityin itse todella paljon harjoittelun aikana.

Entä mieleenpainuvin muistosi?

Olin itse niin sanotusti korona-ajan Trainee, ja firman yhteisiä tilaisuuksia ei voitu normaaliin tapaan järjestää. Kun tilanne koronan kanssa hetkittäin helpotti, niin yhteisillä tapahtumilla tuntui olevan vielä korostuneempi merkitys. Mieleen ovat jääneet niin suuremmat kuin pienemmätkin yhteen kokoontumiset: Virkistyspäivä Vuosannassa, piknik Kaivarissa ja AA-fudisturnaus sekä sen jatkot. (Toim.huom. AA-fudisturnaus sujui toimistoltamme viime vuonna erityisen rauhallisesti, sillä korkeasta kilpailuhenkisyydestä juontavilta edellisvuosien kaltaisilta vammoilta, kuten aivotärähdyksiltä ja polvivammoilta, säästyttiin tällä kertaa.)

Erityisen hauskat muistot jäivät kesän alun Trainee-aftereista toimiston loungen kattoterassilla, jotka saivat aivan uutta nostetta partnereiden liityttyä yllättäen seuraamme omasta tapahtumastaan.

William Sjöbergin pitämä kiinteistökauppojen Due Diligence -prosessiin keskittyvä koulutus sekä kurssin suorittaneiden valmistujaiset toimiston loungessa jäivät myös mieleen. Kuten toki myös traineekollegani koko toimistolle järjestämä pubivisa.

Mitkä kolme sanaa mielestäsi kuvaavat Merilammen työyhteisöä parhaiten?

Välittävä, rento ja ammattimainen. Osakastasolta asti välittyvä aito kiinnostus myös Traineeta kohtaan toi tervetulleen tunnelman heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Toimiston yleinen ilmapiiri oli omaan makuun sopivan rento, mutta samalla kuitenkin ammattimainen. Eli rennosti saa ja pitääkin ottaa, mutta jokainen työtehtävä hoidetaan kuitenkin viimeisen päälle huolella ja suurella ammattitaidolla. Kuten itse alla olevalla Merilammen yrityskulttuurista kertovalla videolla totean, ”rennosti, mutta tosissaan”.

Suosittelisitko Merilampea harjoittelupaikaksi?

Ehdottomasti. Viihdyin itse todella hyvin ja tiedän, että myös Trainee-kollegani ovat viihtyneet erinomaisesti. Joustavuus ja mahdollisuus sopia työvuorot harjoittelijaporukan kesken helpottavat oman arjen ja työn yhteensovittamista todella paljon. Oman kehittymisen kannalta Merilampi tarjoaa mielenkiintoisia työtoimeksiantoja, runsaasti palautetta omasta työstä sekä oman kehittymisen kannalta hyödyllisiä koulutuksia. Erityismaininnan antaisin Merilammen vanhemman polven juristien pitämistä koulutuksista, jotka substanssin lisäksi antoivat mielenkiintoisia katsauksia siihen, miten asioita ennen hoidettiin, miten asianajotoiminta on vuosikymmenien varrella muuttunut, ja miten taas tietyt asiainhoidon kulmakivet pysyvät samoina myös aikojen vaihtuessa.

Toivomme sinulle jatkoon kaikkea hyvää. Mitkä ovat suunnitelmasi lähitulevaisuudelle?

Tärkein prioriteetti tällä hetkellä on kirjoittaa gradu loppuun, eli kesän loppuun mennessä minun pitäisi valmistua. Koska Helsingin vuokrat ovat mitä ovat, teen samalla joitakin työvuoroja viikossa. Edessä ovat niin sanotut härkäviikot, sillä etelänmatkoja tai muita huvituksia ei ole tiedossa, ja kevät on pyhitetty täysin opintojen loppuun saattamiselle sekä työlle.    

Lue myös:

Junior Traineena Merilammella

Traineen vinkit harjoittelijahakuun

Junior Traineen vinkit harjoittelijahakuun

Erilaisilla taustoilla Merilammen Traineeksi

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.