Ajankohtaista
 / 
Traineen vinkit harjoittelijahakuun

Traineen vinkit harjoittelijahakuun

Opiskelijat
30.8.2022
Krista istuu tuolissa, hymyilee ja katsoo kameraan
No items found.
Liittyvät palvelut
No items found.

Uudet harjoittelijat ovat saapuneet Merilammelle, mikä tarkoittaa, että osa edellisistä lopettelee omia harjoittelujaksojaan. Yksi harjoittelunsa päätökseen saaneista on Krista. Krista aloitti Traineena Merilammella tammikuussa 2022 ja siirtyy nyt suorittamaan maisterinopintojaan. Kysyimme Kristalta, olisiko hänellä antaa vinkkejä Trainee-hakuumme.

Mitä olet päässyt tekemään Traineena Merilammella?

Traineet tekevät lähinnä erilaisia oikeudellisia selvityksiä – isompia ja pienempiä. Jotkin toimeksiannot vievät yhden työpäivän, toiset taas monta, sillä selvitykset vaativat oikeuskäytäntöihin ja kirjallisuuteen perehtymisen. Olen päässyt tekemään sopimuksien, selvityksien ja muiden tekstien käännöstöitä. Luonnostellut erilaisia sopimuksia ja asiakassähköposteja, sekä tehnyt uutiskirjeitä suomeksi ja englanniksi. Olen ollut myös mukana yrityskauppojen due diligence -prosesseissa.

Jokainen päivä Merilammella voi olla erilainen ja oppimisen määrä on huikea, sillä työtehtäviä pääsee tekemään laajalla skaalalla eri praktiikoissa. Traineet pääsevät näkemään monipuolisesti liikejuridiikkaa ja hyppäämään uuteen, sillä selvityksien aiheet ovat aina erilaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että pääsee tekemään töitä oikeudenalojen parissa, jotka eivät ole välttämättä niin tuttuja. En tiennyt juurikaan immateriaalioikeuksista tai tietosuojasta, mutta harjoittelun myötä olen innostunut näistä todella paljon.

Minkälainen työ- ja opiskelutausta sinulla oli hakiessasi Trainee-paikkaa?

Hakiessani harjoittelupaikkaa olin neljännen vuoden opiskelija ja aloittanut oikeustieteellisessä maisterinopinnot. Minulla oli ennestään jo kaksi maisteritutkintoa. Oman alan työkokemusta olin kerryttänyt noin vuoden verran sekä Suomesta että ulkomailta.

Miksi päätit hakea Merilammelle?

Päätös hakea harjoittelijaksi Merilammelle syntyi oikeustieteen ainejärjestön Judican järjestämällä excursiolla Helsingissä. Merilampi oli excursion viimeinen yritys, jossa vierailimme. Asianajajat Jussi Koivu ja Hermanni Nevanperä esittelivät meille Merilammen toimintaa ja vakuutuin heidän esityksestään, sillä se ei ollut liian etukäteen suunniteltu, tehden tilanteesta rennon. Jussi ja Hermanni vitsailivat myös keskenään – osin toistensa kustannuksella. Esityksessä mukana ollut Trainee Tanja Kulmala osallistui tasavertaisesti vitsailuun. Tilanteesta välittyi hyvä fiilis ja tunne siitä, että Merilammella kaikki ovat yhtä porukkaa.

Kävimme excursion aikana myös isommissa asianajotoimistoissa, jotka vaikuttivat mielenkiintoisilta paikoilta. Vaikka näissä yrityksissä tehdään samaa liikejuridiikkaa kuin Merilammella ja ilmapiiri vaikutti hyvältä, koin kuitenkin, että voisin sopia paremmin Merilammelle. Täällä vaikutti aidosti olevan rento ilmapiiri harjoittelijoiden ja juristien välillä, sekä olevan hyviä tyyppejä töissä, jotka eivät ota itseään liian vakavasti.

Miten tehdä hyvä hakemus ja napata haastattelu?

Excursion aikana olin aktiivinen ja kyselin Merilammen esittelijöiltä eri asioista - mistä tehdä notaarityö ja sitooko aihe tulevissa valinnoissa. Virallisen osuuden tultua päätökseen, menin juttelemaan heidän kanssaan. Kyselin muun muassa harjoittelusta ja hakuajoista. Uskon välittäneeni kiinnostusta ja motivaatiota yritystä sekä harjoittelupaikkaa kohtaan.

Hakemuskirjeessä korostin, miksi haluan juuri Merilammelle harjoitteluun. En kertonut ainoastaan omasta ammatillisesta taustastani vaan painotin enemmänkin tulevaa. Miksi minä olisin hyvä tyyppi Merilammelle. Kerroin omista vapaa-ajan intohimoistani ja pyrin välittämään itsestäni oikean kuvan ihmisenä ja persoonana. Hakemuskirjeessä kannattaa antaa enemmän, kuin pelkästään se mitä ajatellaan yrityksen haluavan kuulla. Kerro minkälainen tiimipelaaja olet ja miten sovit toimiston ilmapiiriin ja arvoihin ihmisenä. Tämä erottaa muista hakijoista, kun näyttää oman persoonansa, eikä luettele ainoastaan suoritettuja kursseja CV:stä.

Miten loistaa haastattelussa?

En tiennyt hirveästi Merilammesta ennen excursiota. Minulla oli yksi päivä aikaa valmistautua haastatteluun, joten kävin läpi Merilammen nettisivut ja sosiaalisen median kanavat. Selvitin yrityksen taustatiedot ja mitä yrityksestä uutisoidaan. Lueskelin eri praktiikoista ja mietin, miten ne sopivat omiin kiinnostuksenkohteisiini.

Haastattelussa avasin omaa polkuani. Kuinka lapsuuden haaveeni poliisikoiran ammatista muuttui aikojen saatossa unelmaksi juristin työstä. Sekä miten polkuni johti haastatteluun Merilammen kanssa. Haastattelussa ei kannata luetella ainoastaan asioita CV:stä, vaan antaa enemmän sinusta ihmisenä. Totta kai ammatilliset kriteerit vaikuttavat valintaan, mutta Merilammella halutaan, että ihmiset ovat tiimipelaajia.

Ennen haastattelua kannattaa tutustua yrityksen taustoihin esimerkiksi katsomalla yrityksen nettisivut ja sosiaalisen median kanavat. On hyvä lukea, minkälaisia toimeksiantoja yritys on tehnyt viime aikoina. Selvittää, mitkä praktiikat kiinnostavat itseään ja miten omat kiinnostuksenkohteet täsmäävät yrityksen toiminnan kanssa. Haastattelut yleensä – ainakin Merilammen kanssa – ovat rentoa jutustelua. Ei kannata stressata tilannetta liikaa, sillä ei ole mitään menetettävää. Ole oma rento itsesi äläkä mieti liian sanantarkkaan, mitä sanot.

Top 5 -vinkkiäsi harjoittelijahaussa häikäisemiseen?

1. Ole oma itsesi

Korosta omaa persoonaasi. Vaakakupissa ei paina ainoastaan ammatilliset kriteerit tai taidot, vaan myös se, minkälainen olet ihmisenä. Yleensä yritykset – myös Merilampi – etsivät hyviä tyyppejä joukkoonsa.

2. Kerro hakemuksessa itsestäsi intohimojen kautta

Tuo esille, mikä innostaa juuri sinua. Intohimot voivat liittyä niin vapaa-aikaan kuin oikeudellisiin kysymyksiin. Kerro, miksi näet itsesi osana esimerkiksi Merilammen porukkaa ja mitä lisäarvoa tuot yritykselle. Ehkä sinulla on loistavat salapoliisitaidot selvityksiin tai fantastiset ideat after workkeihin.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ammatillista osaamista täytyisi tuoda esille. Mutta koska osaamisen ja taustan näkee CV:stä ja opintorekisteriotteesta, niin on hyvä kertoa siitä omasta jutusta, jonka toisi mukanaan yritykseen.

3. Tutustu yritykseen

Jos harjoittelijahaussa pääsee haastatteluun, kannattaa tutustua yrityksen taustoihin katsomalla sosiaalisen median kanavat sekä nettisivut. Ei myöskään haittaa käydä lukemassa viimeisimpiä toimeksiantoja.

4. Tarkista hakemus ja CV

Lue hakemus ja CV huolella läpi, ettei niistä löydy kirjoitusvirheitä. Jos hakemuksessa kertoo olevansa erittäin pedantti ja pilkunviilaaja, ei hakemuksesta silloin ole hyvä löytyä kirjoitusvirheitä.

5. Osallistu excursioihin/tapahtumiin

Excursioiden ja tapahtumien kautta pääsee tutustumaan yrityksiin ja ne antavat mahdollisuuden tuoda itseänsä esille. Myös Merilampi järjestää erilaisia tapahtumia opiskelijoille, joten kannattaa seurata itselle mielenkiintoisia yrityksiä eri kanavissa, jotta kuulee tapahtumista.

Entä vinkkisi Merilammen tuleville harjoittelijoille?

Kannattaa olla mahdollisimman paljon toimistolla, jotta tutustuu muihin työntekijöihin. Toimistolla ollessa voi käydä syömässä Merilammen omassa lounaspaikassa, Annelassa, jolloin pääsee istumaan saman pöydän ääreen muiden työntekijöiden kanssa ja vaihtamaan kuulumisia.

Ole avoin kaikille oikeudenaloille, sillä ne voivat yllättää. Kuten itsellä tietosuoja-asiat. Älä säikähdä tehtäviä, joita et heti ymmärrä, sillä niihin löytyy aina vastaus. Osallistu Merilammen järjestämiin tapahtumiin – mikään ei toki velvoita menemään – mutta siten pääsee tutustumaan muihin paremmin.

Lue myös:

Erilaisilla taustoilla Merilammen Traineeksi

Junior Traineen vinkit harjoittelijahakuun

Traineena Merilammella – rennosti, mutta tosissaan

Junior Traineena Merilammella

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.