Referenssit
 / 
Posti Group Oyj

Edustimme Postia ALV-riidassa: Korkein oikeus ei myöntänyt pankeille ja vakuutusyhtiöille valituslupaa.

Kilpailu- ja EU-oikeus
28.3.2018
Edustimme Postia ALV-riidassa: Korkein oikeus ei myöntänyt pankeille ja vakuutusyhtiöille valituslupaa.

Helsingin hovioikeus hylkäsi 14.9.2017 antamillaan tuomioilla kaikki eräiden pankkien ja vakuutusyhtiöiden arvonlisäverojen palauttamista tai korvaamista koskevat vaatimukset ja päätti, että käräjäoikeuden syksyllä 2015 antamia tuomioita ei muuteta. Hovioikeuden mukaan arvonlisäveron periminen sopimusasiakkaiden postipalveluista ei ole ollut EU-oikeuden vastaista. Korkein oikeus ei myöntänyt pankeille ja vakuutusyhtiöille valituslupaa, joten hovioikeuden tuomiot jäävät pysyviksi. Merilampi edusti asiassa Posti Group Oyj:tä ja Posti Oy:tä.

Asia koski kanteita, jotka oli nostettu Postia ja Suomen valtiota vastaan korvauksen saamiseksi Postin vuosilta 1999–2014 postipalveluista perimien arvonlisäverojen osalta. Kanteet perustuivat väitteeseen, että Suomen arvonlisäverolaki olisi EU:n arvonlisäverodirektiivin vastainen. Kantajien mukaan Posti olisi ollut ensisijaisesti ja Suomen valtio toissijaisesti vastuussa väitetysti EU-oikeuden vastaisesti perityistä arvonlisäveroista kantajille aiheutuneesta vahingosta.

Hovioikeus vahvistaa tuomiossaan EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti, että palvelut, jotka vastaavat taloudellisten toimijoiden erityisiin tarpeisiin ja joiden ehdot on neuvoteltu yksilöllisesti, eivät kuulu arvonlisäverottomaan yleispalveluun. Hovioikeus toteaa, että nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa valittajilla on ollut mahdollisuus neuvotella palveluistaan ja niiden ehdoista sekä tehdä erillisiä sopimuksia, joilla on poikettu Postin tarjoamasta yleispalvelusta. Mahdollisella asiakaskohtaisella liikkumisvaralla ei ole ratkaisevaa merkitystä asiaa arvioitaessa. Ottaen huomioon myös postialan kilpailun vapautumisen sekä verotuksen neutraalisuuden periaatteen on hovioikeuden mukaan selvää, että kyseessä olevat sopimuksenvaraiset palvelut eivät ole voineet kuulua arvonlisäverosta vapautetun postin yleispalvelun alaan. Arvonlisäveron sisällyttäminen kanteissa tarkoitettuihin postipalveluihin ei siten ollut EU-oikeuden vastaista, ja aihetta käräjäoikeuden tuomion lopputuloksen muuttamiseen ei ole.

Pankkien ja vakuutusyhtiöiden Postia kohtaan esittämien vahingonkorvaus- ja muiden vaatimusten määrä oli yhteensä yli 100 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Helsingin KO hylkäsi rahoitus- ja vakuutusyhtiöiden nostamat kanteet postipalveluiden arvonlisäverojen EU-oikeuden vastaisuudesta 1.9.2015

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.