Ajankohtaista
 / 
Velallisen oikeutta irtisanoa sopimuksia saneerauksen onnistumiseksi laajennetaan

Velallisen oikeutta irtisanoa sopimuksia saneerauksen onnistumiseksi laajennetaan

Insolvenssimenettelyt
20.4.2023
Kansioita, muistiinpanovälineitä ja kukkamalja vihreällä marmoripöydällä
No items found.
Liittyvät palvelut

Yrityksen saneerauksesta annettua lakia on viime vuosina hiottu toimivampaan suuntaan ja viimeisin uudistus on tulossa voimaan kesäkuun alussa 2023. Yksi merkittävimmistä muutoksista koskee velallisen mahdollisuutta irtisanoa sopimuksiaan saneerauksen onnistumiseksi entistä laajemmin.

Yrityssaneerauslain lähtökohtana on Suomessa perinteisesti ollut niin kutsuttu sopimusten jatkuvuuden periaate, joka tarkoittaa sitä, että saneerausmenettelyn alkaminen ei lähtökohtaisesti ole vaikuttanut velallisen jo tekemiin sitoumuksiin. Tästä on seurannut, että velallinen on pysynyt muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (esim. vuokrasopimukset ja työsopimukset) sidottuna ennen saneerausmenettelyn alkamista solmimiinsa sopimuksiin menettelyn alkamisesta huolimatta ja että menettelyn alkaessa täyttämättömät velallisen sitoumukset ovat olleet menettelynaikaista velkaa, joka velallisen on menettelyn alkamisesta huolimatta ollut suoritettava velan erääntyessä. Tämä on vaikeuttanut monissa tilanteissa saneerauksen onnistumista.

Miten yrityssaneerauslaki muuttuu?

Nyt toteutettavalla uudistuksella velallisen sopimusvastuita koskevaa sääntelyä täydennetään säännöksellä, joka mahdollistaa maksuvelvollisuuteen liittyvien saneeraustoimien ohella myös luontoissuoritusvelvollisuudesta vetäytymisen. Tämä olisi mahdollista selvittäjän suostumuksella silloin, kun irtisanominen esimerkiksi jonkin taloudellisesti merkittävän ja epäedulliseksi käyneen sopimuksen kohdalla on saneerausmenettelyn jatkamisen, saneerausohjelman toteuttamisen tai viime kädessä konkurssin välttämisen kannalta tarpeellista tai välttämätöntä.

Uudistuksen mukaisesti sellainen ennen menettelyn alkamista tehty sopimus, jolla velallinen on sitoutunut muuhun kuin rahasuoritukseen, ja jota velallinen ei ole menettelyn alkaessa täyttänyt, voidaan menettelyn alettua irtisanoa päättymään saneerausohjelman vahvistamisesta lukien sopimuksen kestoa tai irtisanomista koskevien ehtojen estämättä, jos irtisanominen on saneerauksen toteuttamisedellytysten turvaamiseksi välttämätöntä.

Korvaus sopimuksen ennenaikaisesta päättymisestä

Velallinen on velvollinen suorittamaan korvauksen sopimuksen ennenaikaisen päättymisen vuoksi sellaisesta kohtuullisesta vahingosta, jonka sopimuskumppani osoittaa hänelle aiheutuvan. Tämä korvaus on velallisen saneerauksessa järjesteltävää saneerausvelkaa.

Lue myös:

Vuokralainen meni nurin tai saneeraukseen, mitäs nyt tehdään?

Uhkaava maksukyvyttömyys - varhainen saneerausmenettely

Konkurssilain väliaikainen muutos antaa velalliselle lisää maksuaikaa

Velkojien oikeutta hakea yritys konkurssiin rajoitetaan väliaikaisesti

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.