Ajankohtaista
 / 
Neljä helppoa keinoa vahvistaa tavaramerkkisalkkuasi

Neljä helppoa keinoa vahvistaa tavaramerkkisalkkuasi

11.2.2021
Toimiston käytävällä kävelee henkilö ja seinällä suuri pyöreä peili
No items found.
Liittyvät palvelut
No items found.

Yrityksen tavaramerkit muodostavat kokonaisuuden, tavaramerkkisalkun. Jotta tavaramerkeistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty, kannattaa salkun sisältö aika ajoin tarkastaa ja vahvistaa sitä tarpeen vaatiessa. Tavaramerkkisalkkua säännöllisesti hoitamalla säästää myös kustannuksissa. Kokosin alle muutaman keinon, joilla yritys voi vahvistaa tavaramerkkisalkkuaan.

Rekisteröi kaikki tärkeät merkit

Monella yrityksellä on jokin tavaramerkkirekisteröinti, mutta usein kaikkia käytössä olevia merkkejä ei ole rekisteröity. Joskus esimerkiksi yrityksen nimi on suojattu tavaramerkkinä, mutta samoin ei ole toimittu yrityksen tuotteiden nimien osalta. Tavaramerkkirekisteröinti ei ole kallista, ja sillä saa kerralla suojan kymmeneksi vuodeksi, joten rekisteröinti kannattaa.

Huomaa maantieteellinen kattavuus

Tavaramerkkisuoja on alueellinen siten, että rekisteröinti yhdessä maassa tai yhdellä alueella antaa suojan vain kyseisellä alueella. Näin ollen, jos yritys on menossa uusille markkinoille, kannattaa harkita tuotemerkkien suojauksen laajentamista näille markkinoille. EU-tavaramerkki on kustannustehokas väline, sillä sen avulla saa suojan yhdellä rekisteröinnillä koko EU:ssa. Jos kuitenkin myös EU:n ulkopuoliset maat, kuten esimerkiksi Norja, Sveitsi tai Iso-Britannia, ovat yritykselle tärkeitä markkina-alueita, suojaus kannattaa ulottaa myös näihin maihin.

Rekisteröi kaikille relevanteille tavaroille

Tavaramerkkien erikoisuus on myös se, että tavaramerkit antavat yksinoikeuden käyttää merkkiä vain suhteessa niihin tavaroihin ja palveluihin, joille merkki on rekisteröity. Jos yrityksen toiminta-ala muuttuu tavaramerkin rekisteröintiajankohdasta, tai jos esimerkiksi valikoimaan on rekisteröinnin jälkeen tullut uusia tuotteita, kannattaa tavaraluokitus tarkistaa tämän mukaiseksi.

Täsmennä tavaraluokitusta tarvittaessa

Joskus tavaramerkin tavaraluokitus on saatettu rekisteröitäessä laatia epätarkaksi, jolloin on mahdollista, että se ei kata kaikkia niitä tavaroita tai palveluita, jotka sen on tarkoitettu kattavan. Esimerkkinä epätäsmällisestä tavaraluokituksesta ovat rekisteröinnit niin kutsutuille luokkaotsikoille. Kun aiemmin luokkaotsikoiden rekisteröinnin katsottiin kattavan kaikki kyseiseen luokkaan kuuluvat tavarat, tavaramerkkilain vuoden 2019 uudistuksen myötä näin ei enää ole. Nykyisin luokkaotsikon katsotaan kattavan vain ne tavarat, jotka kuuluvat luokkaotsikon alle sen sanamerkityksen mukaan. Jos siis tavaramerkki on rekisteröity luokkaotsikolle, on luokituksen täsmentäminen suositeltavaa suojauksen vahvistamiseksi.

Lue myös:

Neljä tärkeää IPR-neuvoa aloittavalle yritykselle

Brexitin myötä EU-rekisteröinneistä kansallisia

Vihollinen on jo muuriesi sisällä!

Hyödynnä mallin rekisteröinnin tuomat mahdollisuudet

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.