Ajankohtaista
 / 
Hyödynnä mallin rekisteröinnin tuomat mahdollisuudet

Hyödynnä mallin rekisteröinnin tuomat mahdollisuudet

27.1.2020
Keskuskatu 7 toimistorakennus
No items found.
Liittyvät palvelut
No items found.

Kun yritys luo uuden tuotteen, kannattaa sen harkita tuotteen rekisteröimistä EU-mallina. Mallioikeus tarkoittaa esineen ulkonäön suojaamista siten, että muut eivät saa myydä rekisteröidyn esineen kanssa samannäköisiä tuotteita.

Loistava hinta–hyöty-suhde

Mallioikeusrekisteröinti EU:n teollisoikeuksien virastossa maksaa vain 230 euroa. Yhdellä rekisteröinnillä saa mallioikeussuojan kaikissa EU-maissa. Lisäksi mallioikeusrekisteröinnin saa voimaan hyvin nopeasti, jopa kahden päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä. Mallin rekisteröidyksi saaminen tarkoittaa käytännössä, että rekisteröinnin tehneellä on yksinoikeus valmistaa samannäköisiä tuotteita, mistä syystä mallioikeuteen investoiminen on tavallisesti hyvin kannattavaa. Toki mallin rekisteröintiä koskevat tietyt edellytykset, ja rekisteröinnin voi tehdä vain uusille tuotteille.

Melkein mitä tahansa voi suojata mallioikeudella

Mallioikeuden saatetaan luulla liittyvän vain muotoilutuotteisiin, kuten muotiin tai kodin esineisiin. Tätä virheellistä kuvaa saattaa tukea myös mallioikeuden englanninkielinen nimi ”design”.

Mallioikeus ei kuitenkaan ole varattu vain tietynlaisille esineille, vaan sitä voi käyttää lähes minkä tahansa tuotteen ulkomuodon suojaamiseen. Tällaisia kohteita voivat olla vaikkapa rakennuksen julkisivu tai solmion kuviointi. Myös esimerkiksi tuotteen pakkauksen ulkonäön tai yrityksen logon voi suojata mallioikeudella, mitä yrityksen kannattaa käyttää osana brändin rakennusta.

Mallioikeudet vähällä käytöllä

Vaikka mallioikeus on erittäin helppo, nopea ja kustannustehokas tapa saada erilaisille tuotteille suojaa, suomalaiset yritykset rekisteröivät malleja hyvin vähän. Selkeää selitystä tälle ei ole. Osasyynä voi olla se, että yritykset eivät yksinkertaisesti vielä tiedä mallioikeusrekisteröinnin tuomista mahdollisuuksista.

Kysy lisää

Mallioikeudelle on syytä antaa mahdollisuus. Mikäli yrityksesi on luonut jotakin uutta, ja tarvitset apua sen suojaamisessa, ole meihin yhteydessä, niin kerromme mielellämme asiasta lisää. Voimme samalla myös arvioida mallioikeussuojan sopivuuden yrityksesi tuotteille.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.