Ajankohtaista
 / 
KKV esittää voimajohtorakentajalle 35 miljoonan seuraamusmaksua kartellista

KKV esittää voimajohtorakentajalle 35 miljoonan seuraamusmaksua kartellista

Kilpailu- ja EU-oikeus
1.11.2014
Merilammen toimiston julkisivu sinistä taivasta vasten
No items found.
Liittyvät palvelut

KKV teki 31.10.2014 markkinaoikeudelle esityksen 35 miljoonan euron seuraamusmaksun määräämiseksi Eltel Networks Oy:lle ja Eltel Group Oy:lle (jäljempänä Eltel) kilpailijoiden välisestä kielletystä yhteistyöstä voimajohtojen suunnittelun ja rakentamisen markkinoilla Suomessa.

Kilpailuviranomaiset aloittivat tutkinnan epäillyn kielletyn menettelyn toisen osapuolen, Empower Oy:n toimitettua seuraamusmaksusta vapautuakseen virastolle tietoja ja todisteita kartellin toiminnasta. KKV myönsi tämän johdosta Empowerille vapautuksen seuraamusmaksusta (leniency). Eltelille esitetyn seuraamusmaksun määrässä on KKV:n mukaan otettu huomioon rikkomuksen laatu, laajuus ja kestoaika sekä Eltelin huomattava liikevaihto, joka oli vuonna 2013 noin 1,1 miljardia euroa.

KKV:n mukaan sen selvitykset osoittavat Eltelin ja Empowerin sopineen keskenään tulevien voimajohtohankkeiden hinnoista, katteista ja urakoiden jakautumisesta. KKV katsoo kielletyn menettelyn alkaneen viimeistään lokakuussa 2004 ja jatkuneen keskeytyksettä ainakin maaliskuuhun 2011. KKV katsoo, että Eltelin ja Empowerin menettelyssä on ollut kyse vakavasta kilpailunrajoituslain sekä Euroopan Unionin kilpailusäännösten vastaisesta kilpailurikkomuksesta. KKV:n mukaan menettelyyn osallistuneet yritykset ovat olleet kaksi merkittävintä Suomessa toiminutta voimajohtourakointiyritystä ja niiden vahingollinen yhteistyö on kattanut koko maan.

Empowerin mukaan tammikuussa 2013 sen johdon tietoon saatettiin väite, jonka mukaan Suomessa voimajohtojen suunnittelussa ja rakentamisessa olisi edellisellä vuosikymmenellä tehty kilpailijoiden välistä kiellettyä yhteistyötä jakamalla ennakkoon tulevia urakoita. Empower kertoo käynnistäneensä välittömästi sisäisen tarkastuksen ja ottaneensa yhteyttä kilpailuviranomaisiin. Empower korostaa, että sen uusi yritysjohto on nimitetty vuonna 2012 ja väitetty kielletty menettely on kohdistunut tätä edeltävään aikaan.

Eltel katsoo, ettei se ole syyllistynyt kilpailusääntöjen vastaiseen menettelyyn. Eltelin mukaan sen omat selvitykset eivät osoita kilpailusääntöjen rikkomista, eikä Eltel siten ole yhtä mieltä KKV:n kanssa sen tekemistä johtopäätöksistä. Omien sisäisten selvitystensä lisäksi Eltel kertoo toimineensa yhteistyössä KKV:n kanssa ja avustaneensa sen tutkimuksia.

KKV julkaisee julkisen version seuraamusmaksuesityksestä sivuillaan sen valmistuttua.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.