Ajankohtaista
 / 
Kilpailulain muutos voimaan 17.6.2019

Kilpailulain muutos voimaan 17.6.2019

Kilpailu- ja EU-oikeus
12.6.2019
Keskuskatu 7 Helsinki toimistorakennuksen julkisivu pilvistä taivasta vasten
No items found.
Liittyvät palvelut

Muutosten myötä Kilpailu- ja kuluttajavirastolle taataan aiempaa laajemmat valtuudet tutkia kilpailunrajoituksia ja yrityskauppoja.

Yrityskauppavalvonnan käsittelyajat muuttuvat siten, että käsittelymääräajat lasketaan työpäivissä kalenterikuukausien sijaan. I-vaiheen käsittelyaika on jatkossa 23 työpäivää ja II-vaiheen 69 työpäivää. Markkinaoikeus voi pidentää määräaikaa enintään 46 työpäivällä.

Kilpailu- ja kuluttajavirastolla (”KKV”) on lakimuutoksen myötä oikeus jatkaa yrityksen sähköisen aineiston tarkastusta omissa toimitiloissaan. Tämä tarkoittaa sitä, että KKV voi tehdä tarkastuksella yrityksestä ottamiinsa datan väliaikaisiin kopioihin hakuja KKV:n tiloissa. Aikaisemmin tutkinta on tullut suorittaa yrityksen tiloissa.

KKV:n tarkastusoikeus on jatkossa tallennusvälineestä riippumaton, eli tarkastusta toimittavilla virkamiehillä on oikeus tutkia myös mobiililaitteita, kuten matkapuhelimia ja tablet-laitteita.

Kilpailulakiin tulee lisäksi kirjanpidon eriyttämisvelvollisuutta koskevan säännös. Tämä kilpailuneutraliteettisäännös velvoittaa kunnan, kuntayhtymän, valtion tai niiden määräysvaltaan kuuluvan yksikön pitämään taloudellisesta toiminnastaan erillistä kirjanpitoa eli siis siltä osin, kun ne kilpailevat markkinoilla. Tarkoituksena on parantaa KKV:n mahdollisuuksia valvoa markkinaperusteista hinnoittelua niissä tapauksissa, joissa julkinen taho tai sen määräysvallassa oleva yksikkö harjoittaa sekä taloudellista toimintaa kilpailutilanteessa markkinoilla että muuta toimintaa. Kirjanpidon eriyttämisvelvoite tulee voimaan 1.1.2020.

KKV:n harkintavalta tapausten tutkimiseen laajenee. Lakiuudistuksen myötä KKV voi jättää asian tutkimatta myös tilanteessa, jossa ei voida pitää todennäköisenä, että epäilty rajoitus vaikuttaisi merkittävästi terveen ja toimivan kilpailun edellytyksiin.

Kilpailulakiin tulee lisäksi tietojenvaihtoa kansallisten viranomaisten kesken koskeva säännös, jonka mukaan viranomaiset voivat entistä laajemmin vaihtaa tietoja keskenään.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.