Ajankohtaista
 / 
Jatkoaika tulossa: pörssiyhtiöille ja First North -listayhtiöille esitetään mahdollisuutta yhtiökokouksen pitämiseen ilman paikalla olevia osakkeenomistajia myös keväällä 2021

Jatkoaika tulossa: pörssiyhtiöille ja First North -listayhtiöille esitetään mahdollisuutta yhtiökokouksen pitämiseen ilman paikalla olevia osakkeenomistajia myös keväällä 2021

Yhtiöoikeus ja yhtiökokoukset
15.9.2020
Merilammen toimiston aulatila, jossa kolme penkkiä, lasinen pöytä ja näkymä Helsingin rautatieasemalle

Koronavirusepidemia alkoi keväällä 2020 kiivaimpaan yhtiökokousaikaan. Tilanne oli haastava, kun lakisääteiset kokoukset piti saada pidettyä, vaikka toisaalta fyysisiä kokoontumisia tuli välttää kaikin mahdollisin keinoin.

Keväällä Suomen hallitus toi tilanteeseen helpotusta väliaikaisen lainsäädännön muodossa. Väliaikainen laki esimerkiksi salli varsinaisen yhtiökokouksen siirtämisen syyskuun 2020 loppuun asti sekä mahdollisti pörssiyhtiöiden ja First North -listayhtiöiden kokousten pitämisen ilman paikalla olevia osakkeenomistajia.

Keväällä säädetyn lain voimassaolo päättyy 30.9.2020. Koska koronavirusta ei ole vielä saatu kuriin, hallitus esittää nyt uutta väliaikaista lakia, joka olisi voimassa yhdeksän kuukautta: 1.10.2020 alkaen ja 30.6.2021 asti.

Uusi väliaikainen laki sisältää pörssiyhtiölle ja First North -listayhtiöille pääosin samat helpotetut menettelytavat kuin nyt voimassa oleva väliaikainen laki. Yhtiökokous voidaan yhtiön hallituksen päätöksellä edelleen järjestää pelkästään etäkokouksena tai niin, että osakkeenomistajat voivat käyttää oikeuksiaan yhtiökokouksessa pelkästään asiamiehen välityksellä.

Helpotukset ovat tarpeellisia ottaen huomioon, että näitä toukokuun alussa voimaan tulleen väliaikaisen lain mahdollistamia menettelytapoja sovelsi tänä vuonna yli 20 yhtiötä. Määrä olisi voinut olla huomattavasti suurempikin, koska iso osa yhtiöistä oli jo pitänyt yhtiökokouksensa väliaikaisen lain voimaantuloon mennessä. Suurin osa pörssi- ja First North -listayhtiöistä piti vuoden 2020 kokouksensa varsinaisen osakeyhtiölain mukaisena, mutta soveltaen sen ja arvopaperimarkkinalain jo mahdollistamia poikkeusjärjestelyjä (esimerkiksi yhtiön tarjoama valtakirjapalvelu).

Uusi ehdotettu väliaikainen laki poikkeaa nykyisestä erityisesti siinä, että kokoukset tulee pitää normaalissa aikataulussa. Tämä tarkoittaa, että kevään 2021 kokousten siirtäminen yhtiöjärjestyksen tai osakeyhtiölain säätämän määräajan jälkeiselle ajalle ei olisi enää mahdollista. Uusi laki ei myöskään koske enää esimerkiksi asunto-osakeyhtiöitä.

Uutta väliaikaista lakia koskevan hallituksen esityksen (HE 117/2020 vp) käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

Lue myös:

Eduskunnalta vihreää valoa: yhtiökokouksen voi siirtää 30.9.2020 asti ja pörssiyhtiöt voivat pitää kokoukset ilman paikalla olevia osakkaita

Ei hätää: hallitukselta ehdotus, joka sallii yhtiökokouksen siirron 30.9.2020 asti ja mahdollistaa pörssiyhtiöiden kokoukset ilman paikalla olevia osakkaita

Koronaviruksen mahdolliset vaikutukset pörssiyhtiöiden yhtiökokouksiin

Finanssivalvonnalta ensimmäinen miljoonaluokan seuraamusmaksu sisäpiirisääntelyn rikkomisesta

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.