Referenssit
 / 
Elisa Oyj

KHO kumosi valokuitutilaajayhteyksien enimmäishinnat ja lisäksi pääkaupunkiseudun ja Tampereen osalta koko tilaajayhteysmarkkinoiden HMV-aseman – Merilampi edusti Elisaa

Kilpailu- ja EU-oikeus
13.11.2020
KHO kumosi valokuitutilaajayhteyksien enimmäishinnat ja lisäksi pääkaupunkiseudun ja Tampereen osalta koko tilaajayhteysmarkkinoiden HMV-aseman – Merilampi edusti Elisaa

Traficom oli maaliskuussa 2018 antamallaan päätöksellä katsonut, että Elisalla olisi huomattavan markkinavoiman (HMV) asema tilaajayhteyksien tukkumarkkinoilla 30 maantieteellisellä alueella, mukaan lukien pääkaupunkiseutu ja Tampereen seutu. Tilaajayhteyksillä tarkoitetaan pääsyä paikalliseen kiinteään verkkoon. Teleoperaattorit vuokraavat tilaajayhteyksiä toisiltaan tarjotakseen kiinteitä laajakaistapalveluja loppuasiakkaille. HMV-päätöksellään Traficom asetti Elisalle muun muassa velvollisuuden vuokrata tilaajayhteyksiä, noudattaa niiden hinnoittelussa kustannussuuntautuneisuutta sekä noudattaa valokuitutilaajayhteyksien osalta Traficomin määrittämää enimmäishintaa.

KHO kumosi 12.11.2020 antamallaan päätöksellä Traficomin HMV-päätöksen pääkaupunkiseutua (Helsinki, Espoo, Vantaa, Järvenpää, Kerava, Nurmijärvi, Siuntio ja Vihti) ja Tampereen seutua (Tampere ja Ylöjärvi) koskevilta osin sekä valokuitutilaajayhteyksien enimmäishintojen osalta kaikilla alueilla. KHO palautti asian näiltä osin Traficomille uudelleenkäsiteltäväksi.

KHO katsoi, että Traficom oli menetellyt lainvastaisesti, kun se ei ollut maantieteellisiä markkinoita määritellessään selvittänyt, ovatko kilpailuolosuhteet edellä mainittujen markkina-alueiden sisällä (esimerkiksi Helsingissä ja Vihdissä) riittävän samankaltaiset. Koska markkinamäärittely oli puutteellinen, KHO ei voinut arvioida HMV-päätöksen oikeellisuutta Elisan HMV-aseman ja HMV-velvoitteiden osalta pääkaupunkiseudulla ja Tampereen seudulla. KHO:n mukaan Traficom oli myös menetellyt lainvastaisesti, kun se oli laiminlyönyt selvitysvelvollisuutensa valokuitutilaajayhteyksien enimmäishinnan määrittelemisessä sovelletun ns. LRIC+ -mallin geotyyppijaon ja kaivukustannusten osalta. Kun lisäksi pääkaupunkiseutu ja Tampereen seutu olivat olleet mukana enimmäishintoja määritettäessä, enimmäishinnat olivat myös tästä syystä virheellisiä.

Merilampi edusti asiassa Elisaa. KHO:n päätös 12.11.2020 taltio 4199 on julkaistu KHO:n internet-sivuilla ns. muuna päätöksenä.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.