Ajankohtaista
 / 
Vuokranantajan rooli arvonlisäverotuksen näkökulmasta

Vuokranantajan rooli arvonlisäverotuksen näkökulmasta

Vero-oikeus sekä varallisuus- ja jäämistöoikeus
13.2.2024
Maria Solalan profiilikuva

Kiinteistön vuokraus on pääsääntöisesti arvonlisäverotonta toimintaa. Kiinteistön vuokrauksella tarkoitetaan arvonlisäverotuksessa usein maa-alueen, rakennuksen, huoneiston tai niiden osan vuokraamista. Arvonlisäveroton vuokraus voi houkutella vuokranantajaa, sillä se voi olla hänelle yksinkertaisempaa hinnoittelun ja hallinnollisen työn näkökulmasta.

Jos vuokrakohteeseen tehdään merkittävä perusparannus tai jos kyse on täysin uudesta vuokrakohteesta, rakennuskulujen sisältämän arvonlisäveron määrä voi olla huomattava. Ainakin tällöin seuraavat kysymykset voivat nousta esille:

  • Onko kyseessä arvonlisäveroton vai arvonlisäverollinen vuokraus;
  • Soveltuisiko kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen ja
  • Voisiko kiinteistöinvestoinnin sisältämät arvonlisäverot saada vähennetyksi.

Jos vuokraustoiminta on arvonlisäverotonta, vuokranantaja ei voi vähentää vuokrakohteeseen kohdistuvien kulujen sisältämää arvonlisäveroa.

Kiinteistön käyttöoikeudenluovutuksesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen

Vuokranantaja voi kiinteistön omistajana hakeutua kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta tietyin edellytyksin arvonlisäverovelvolliseksi. Hakeutuja voi olla myös keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakas tai vuokralainen.

Hakeutumisen edellytyksenä on, että

  • loppukäyttäjä eli vuokralainen käyttää kiinteistöä jatkuvasti edes osittain arvonlisäveron vähennykseen oikeuttavaan toimintaan tai käyttäjänä on mm. valtio, yliopisto, ammattikorkeakouluosakeyhtiö tai yksityinen ammatillisen koulutuksen järjestäjä;
  • hakeutumisen kohde on selvästi erottuva, toiminnallisen kokonaisuuden muodostava tila ja
  • kohde on luovutettu lähtökohtaisesti vuokralaisen yksinomaiseen käyttöön.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön hakeutumisen edellytyksenä on, että tilaa käytetään osakkaan osalta kokonaan tai loppukäyttäjän osalta ainakin osittain arvonlisäverollisessa käytössä. Osakkaan tulee siten harjoittaa kohteessa itse arvonlisäverollista toimintaa tai vuokrata kohde edelleen ainakin osittain arvonlisäverolliseen toimintaan.

Kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta on hakeuduttava erikseen arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka vuokranantaja olisi jo harjoittamastaan liiketoiminnasta arvonlisäverovelvollinen. Hakeutuminen tulee muistaa tehdä ajoissa. Hakeutumisen yhteydessä on yleensä annettava Verohallinnolle selvitys kohteen arvonlisäverollisesta käytöstä esimerkiksi vuokrasopimuksen avulla.  Hakeutumisen jälkeen vuokranantaja suorittaa saamistaan vuokrista arvonlisäveroa ja saa vähentää tätä toimintaa varten tehtyjen hankintojen ja kulujen sisältämät arvonlisäverot.  

Osapuolten on hyvä sopia vuokrasopimuksessa arvonlisäverollisesta vuokrauksesta ja siitä, että tilat säilyvät myös jatkossa arvonlisäverollisessa käytössä. Kiinteistöinvestointiin sisältyy 10 vuoden tarkistusvelvollisuus ja muun muassa arvonlisäveron palautusvastuu, jos tilojen käyttötarkoitus muuttuu.  Valtiovarainministeriö on käynnistänyt lakihankkeen tarkistusmenettelyn muuttamiseksi, ja hallituksen esitystä odotetaan kesällä 2024.

Tarkista arvonlisäverosäädökset asiantuntijan kanssa

Arvonlisäverolaissa tietty kiinteistöliiketoiminta tai siihen liittyvät palvelut ovat suoraan lain nojalla arvonlisäverollista toimintaa. Näitä ovat muun muassa majoitus- ja hotellitoiminta, kokous-, näyttely-, urheilutilan tai muun vastaavan tilan lyhytaikainen vuokraaminen sekä pysäköintitoiminta.

Edelleen erityiskysymyksiä liittyy mm. toimistohotellipalveluihin sekä erilaisten työpisteiden ja yhteistilojen vuokrauksiin.

Vuokranantajan on hyvä tunnistaa vuokraustoiminnan toimintatavat välttääkseen yllätykset arvonlisäverotuksessa. Kiinteistöinvestointi sisältää usein huomattavan arvonlisäveron määrän, ja arvonlisäveron vähennysoikeus voi olla tärkeää vuokranantajalle. Arvonlisäverosäädökset on hyvä tarkistaa aina asiantuntijan kanssa.

Artikkeli on julkaistu myös Tampereen kauppakamarilehden Laki ja talous -palstalla. Lue lisää Marian Laki ja talous -palstalla julkaistuja kirjoituksia:

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.