Ajankohtaista
 / 
Asiantuntijaorganisaatiokin tarvitsee johtamista – Minkälainen on arvojohdettu asiantuntijaorganisaatio ja miksi arvoilla on merkitystä?

Asiantuntijaorganisaatiokin tarvitsee johtamista – Minkälainen on arvojohdettu asiantuntijaorganisaatio ja miksi arvoilla on merkitystä?

Blogit
26.2.2020
Heidi Merikalla-Teir ja Jussi Ikonen
No items found.
Liittyvät palvelut
No items found.

Merilampi on arvojohdettu yritys. Arvomme ovat ratkaisukeskeisyys, välittäminen, intohimo ja integriteetti. Ne ohjaavat kaikkea toimintaamme. Ne ohjaavat rekrytointejamme ja toimistomme kehittämistä. Ne auttavat meitä tekemään työssä eteen tulevia valintoja. Ne vievät meitä kohti visiotamme olla yksi arvostetuimmista, kiinnostavimmista ja relevanteimmista asianajopalveluiden tarjoajista.

Arvoilla tulisi olla keskeinen merkitys yrityksen johtamisessa. Arvot ohjaavat yrityksen päivittäistä toimintaa ja johdon päätöksentekoa. Arvot heijastavat myös yrityskulttuuria. Hyvin johdetulla yrityskulttuurilla voi saada merkittävää kilpailuetua.

Arvojen, arjen toimintatapojen ja yrityskulttuurin on tuettava yrityksen strategiaa. Tämän vuoksi on keskeistä, että yrityksen koko organisaatio tietää, mitä yritys tavoittelee, miten tavoite aiotaan saavuttaa ja mitkä ovat ne arvot ja yhteiset pelisäännöt, jotka ohjaavat arjen toimintaa tätä tavoitetta kohti mentäessä. Siksi on tärkeää, että yrityksessä keskustellaan arvoista ja arvojen mukaisesta toiminnasta. Arvojen sisältöä ja käytännön merkitystä on myös hyvä avata tarkemmin – esimerkiksi arvo välittäminen tarkoittaa meillä sitä, että välittäminen näkyy arvostuksena ja inhimillisenä toimintana, niin toimiston sisällä kuin asiakassuhteissa. Sanomattakin on selvää, että johtajat ovat roolimalleja ja toimivat arvojen mukaisesti.

Arvokeskustelu valtaa alaa

Arvojen merkityksestä puhutaan paljon, silti tutkimustenkin mukaan yritysten itselleen määrittelemät arvot eivät todellisuudessa ohjaa monenkaan yrityksen toimintaa. Usein syynä on se, että yrityksen työntekijät eivät ole olleet mukana laatimassa arvoja eivätkä kysyttäessä muista niitä, saati pysty niihin sitoutumaan.

Vielä huolestuttavampaa on se, että varsin usein yrityksen johtokaan ei muista kaikkia yrityksensä arvoja. Tällaisissa tapauksissa arvot kuulostavat enemmän korulauseilta ja tuntuvat päälle liimatuilta: ne ja yrityksen toiminta eivät kohtaa tai pahimmillaan ovat ristiriidassa keskenään.

Arvot ovat näkyneet tiheään viime aikojen julkisessa keskustelussa.

Esimerkiksi vanhusten hoidossa ilmenneet puutteet ovat saaneet monet kysymään, missä määrin hoivayhtiöiden arvot lopulta ohjaavat kovaa kasvaneiden yhtiöiden päätöksentekoa.

Urheilun saralla on keskusteltu taitoluistelun epäasiallisista valmennusmenetelmistä. Osana keskustelua entinen taitoluistelija Kiira Korpi peräänkuulutti ihmiskeskeistä valmennusta ja sitä, että seurojen arvojen ja toiminnan tulee kohdata.

Yritysten päätöksiä, vaikeitakin sellaisia, on myös perusteltu arvoilla. Tästä on viimeaikaisena esimerkkinä Levykauppa Äx:ään liittynyt somekohu yrityksen päätettyä työntekijänsä työsuhteen yhtiön arvojen vastaisen toiminnan johdosta. ”Jos meillä ei ole arvoja, meillä ei ole mitään”, totesi yrityksen toimitusjohtaja.

Hyvä esimerkki arvoista ja niiden mukaan toimimisesta on Marimekko. Yhtiön arvot eivät näy vain juhlapuheissa, vaan ne ovat jo pitkään olleet osa arkea, kuten toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko kertoi hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa. Arvot on myös muotoiltu erinomaisesti, esimerkiksi arvo ”maalaisjärkeä” ohjaa suunnittelemaan toimivia ja selkeitä tuotteita ja välttämään katteetonta toiveajattelua.

Arvojohtaminen tuo kilpailuetua

Mitä voimme oppia Marimekolta ja muilta yrityksiltä, jotka ovat onnistuneesti hyödyntäneet arvoja yrityksen johtamisessa?

Arvojohdettujen yritysten arvot voi usein selvästi yhdistää yrityksen brändiin ja toimintatapoihin. Brändi puolestaan on yrityksille aivan keskeinen pääoma, jolla on myös taloudellista arvoa. Brändi vaikuttaa myyntiin ja asiakasuskollisuuteen. Kun arvot ja brändi ovat selkeitä ja aitoja, voidaan niillä tehokkaasti tukea liiketoimintaa.

Vastuullisuutta korostavassa toimintaympäristössä on selvä tilaus aidosti arvojohdetuille yrityksille. Monella yrityksellä onkin nyt erinomainen mahdollisuus erottua edukseen ja saavuttaa kilpailuetua arvoihin panostamalla ja niitä toiminnassa hyödyntämällä.

Me haluamme olla asianajotoimisto, joka ymmärtää elämää – niin liike-elämää kuin erilaisia ihmisiä. Uskomme, että kun sanomme ääneen olevamme arvojohdettu yritys ja kun toimimme aktiivisesti arvojemme mukaisesti, kehitämme yritystä pitkäjänteisesti tavoittelemaamme suuntaan.

Hyvä mittari tälle työlle on se, että kun emme ole paikalla, Merilammesta ja asiantuntijoistamme puhutaan tavalla, joka heijastaa arvojamme. Kun näin tapahtuu, olemme samalla pystyneet palvelemaan asiakkaitamme paremmin ja tuottamaan heille enemmän lisäarvoa. Kun näin tapahtuu, olemme menossa oikeaan suuntaan kohti visiotamme.

Jussi Ikonen ja Heidi Merikalla-Teir

Tämä blogikirjoitus on osa sarjaa, jossa jaamme ajatuksiamme  johtamisesta, liiketoiminnan kehittämisestä ja uudistumisesta. Samalla  lukijat pääsevät seuraamaan Merilammen uudistumismatkaa.

BLOGI: Asiantuntijaorganisaatiokin tarvitsee  johtamista – Onko kyse vain kasvun ja kannattavuuden maksimoinnista vai  jostain muustakin?

BLOGI: Asiantuntijaorganisaatiokin tarvitsee johtamista – Johtajan sata ensimmäistä päivää

BLOGI: Asiantuntijaorganisaatiokin tarvitsee johtamista

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.