Ajankohtaista
 / 
Asiantuntijaorganisaatiokin tarvitsee johtamista

Asiantuntijaorganisaatiokin tarvitsee johtamista

Blogit
16.9.2019
Heidi Merikalla-Teir ja Jussi Ikonen
Liittyvät palvelut
No items found.

Talouselämä haastatteli meitä elokuussa asianajomarkkinan kehityksestä ja Merilammen uusista tuulista. Haastattelussa nostettiin yhtenä teemana esille asiantuntijaorganisaation johtaminen ja liiketoiminnan kehittäminen. Tämä on aihe, joka on sydäntämme lähellä ja ajankohtainen Merilammellakin.

Asiantuntijaorganisaatioissa on jatkuvasti enemmän alettu kiinnittämään huomiota siihen, etteivät asiantuntijat, erinomaisetkaan sellaiset, välttämättä ole synnynnäisesti erinomaisia johtajia. Vaikka kiinnostusta ja valmiuksia johtamiseen löytyisi, asiantuntijatehtävien hoidolta johtamiseen jäävä aika on usein vähäistä eikä tavoitteita ja onnistumisen mittareita ole asetettu niin, että asiantuntijat allokoisivat ajankäyttöään eri tavalla. ”Sitä saa, mitä mittaa” -toteamus pitää inhimillisistä syistä usein paikkansa.

Johtamiseen ja sen kehittämiseen tulee panostaa jatkuvasti enemmän, myös asianajoalalla. Substanssiosaamisen lisäksi asiantuntijoilta vaaditaan muitakin taitoja, kuten neuvottelu- ja vuorovaikutustaitoja, kykyä kuunnella ja empatiakykyä. Taitoja, joita myös jokaiselta johtajalta on tärkeää löytyä.

Asianajoalallakin puhutaan paljon itseohjautuvuudesta, mutta se ei poista johtamisen ja nimenomaan valmentavan johtamisen merkitystä, päinvastoin. Johtamisen merkitys korostuu vielä entisestään organisaatioiden muutostilanteissa. Johtaja näyttää suunnan ja johtaa esimerkillään.

Björn Wahlroos antoi muutama vuosi sitten Keskuskauppakamarin Rytminmuutos -tapahtumassa kymmenen käskyä muutosjohtajille. Useimmat näistä käskyistä ja ainakin niiden sisältämistä teemoista voi täysin rinnoin allekirjoittaa. Kannattaa käydä vilkaisemassa.

Yhden käskyn kuvaus osuu syväluotaavasti ja karullakin tavalla johtamisen ytimeen: ”Johtaminen on syvästi persoonallinen prosessi. Panette sielunne siihen. Jos ei toimi, ei tarvitse tehdä. Kaikkien ihmisten ei tarvitse olla johtajia. Ratkaisevaa on, onko palava liekki, osaatteko kantaa kaiken huolen, tuskan ja menetetyn yöunen, joka välttämättä liittyy kaikkeen muutosjohtamiseen. Saatteko jengin mukaanne? Jos ne ei lähde, suosittelen selkeästi toimenkuvan muuttamista.”

Tässä me olemme, Jussi uutena hallituksen puheenjohtajana ja Heidi toimitusjohtajana. Wahlroosin peräänkuuluttama palava liekki roihuaa ja sielukin on mitä suurimmassa määrin mukana. Meillä on, yhdessä muiden osakkaiden kanssa, kunnia olla johtamassa noin 60 hengen asiantuntijaorganisaatiota, jolla on pitkät perinteet ja arvostettu asiakaskunta. Asiantuntijamme ovat alansa huippuja. Yhteishenki toimistolla on erinomainen, johon myös uudet toimitilat tuovat oman positiivisen lisänsä. Myös asianajoala on kuitenkin monen muun toimialan tavoin murroksessa ja kilpailu toimeksiannoista ja talenteista on kovaa. Jokainen toimija markkinoilla joutuu väistämättä miettimään omaa uudistumistaan ja tulevaisuuden onnistumisen edellytyksiä. Niin mekin.

Haluatko olla mukana uudistumismatkallamme? Kiinnostaako sinua keskustelu johtamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä?

Tämä blogikirjoitus on osa sarjaa, jossa jaamme ajatuksiamme johtamisesta, liiketoiminnan kehittämisestä ja uudistumisesta. Samalla lukijat pääsevät seuraamaan Merilammen uudistumismatkaa. Urheilun ystävinä pystymme tuskin täysin välttämään urheiluvertauskuvia, sillä ”pallopeleissä pallo tai kiekko pomppii yleensä sille joukkueelle, joka liikkuu eniten. Maaleja syntyy sitä enemmän, mitä enemmän pyrkii maalia kohti. Sama koskee yritystoimintaa”, kuten Matti Alahuhdan erinomaisessa kirjassa ”Johtajuus – kirkas suunta ja ihmisten voima” osuvasti todetaan. Kirjaa voi muuten lämpimästi suositella, vaikka Wahlroosin yksi käskyistä kuuluikin ”Älä lue johtamiskirjoja”. Tästä käskystä rohkenemme olla eri mieltä, sillä moni johtamiskirja on samalla oivallinen henkilökuvaus.

Lähde mukaan matkallemme!

Heidi Merikalla-Teir ja Jussi Ikonen

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.