Referenssit
 / 
Viisi kansallista meijeriä

Edustimme kansallisia meijereitä Valion saalistushinnoittelua koskevassa asiassa

Kilpailu- ja EU-oikeus
29.12.2016
Edustimme kansallisia meijereitä Valion saalistushinnoittelua koskevassa asiassa

Korkein hallinto-oikeus on 29.12.2016 antamallaan päätöksellä pysyttänyt voimassa Valiolle aiemmin määrätyn 70 miljoonan euron seuraamusmaksun. Valion todettiin syyllistyneen perusmaitojen markkinoilla määräävän markkina-aseman väärinkäyttönä pidettävään saalistushinnoitteluun.

Korkein hallinto-oikeus totesi – kuten asiaa aiemmin käsitellyt Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) sekä markkinaoikeus – että Valio oli laskenut perusmaitojensa hintoja merkittävästi 1.3.2010 lukien. Hinnat alittivat niin sanotut muuttuvat kustannukset, mitä oli jo lähtökohtaisesti pidettävä osoituksena määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Asiassa esitetystä näytöstä oli pääteltävissä, että Valion tarkoituksena oli ollut päästä korottamaan hintojaan myöhemmin.

Korkein hallinto-oikeus totesi Valion määräävän markkina-aseman väärinkäytön kestäneen lähes kolme vuotta. Väärinkäyttö oli päättynyt vasta, kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto oli määrännyt Valion lopettamaan väärinkäytön.

Valion hinnoittelun tutkinta alkoi Kilpailu- ja kuluttajavirastossa kilpailijoiden tekemien toimenpidepyyntöjen johdosta. Markkinaoikeus antoi asiassa päätöksensä vuonna 2014.

Merilammen kilpailuoikeustiimi on avustanut asiassa viittä kansallista meijeriä: Ilmajoen Osuusmeijeriä, Juustoportti ILO:a, Osuuskunta Maitokolmiota, Osuuskunta Maitomaata ja Osuuskunta Satamaitoa.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.