Referenssit
 / 
Posti Oy

KHO kumosi hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset työsuojeluviranomaisen asettamaa velvoitetta koskevassa asiassa – Merilampi edusti Postia

Työoikeus
14.5.2020
KHO kumosi hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset työsuojeluviranomaisen asettamaa velvoitetta koskevassa asiassa – Merilampi edusti Postia

Edustimme Posti Oy:tä asiassa, jossa oli kyse työsuojeluviranomaisen asettamasta velvoitteesta säilyttää Postin Rovaniemen terminaalissa työsuojeluviranomaisen asteen tarkkuudella määrittelemä vähimmäislämpötila. Korkein hallinto-oikeus antoi 12.5.2020 ratkaisun, jolla Posti Oy:n valitus hyväksyttiin ja hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset kumottiin. Lisäksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto velvoitetaan korvaamaan Posti Oy:n oikeudenkäyntikuluja 7 000 eurolla.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue velvoitti 2.2.2017 tekemällään päätöksellä Posti Oy:n sakon uhalla korjaamaan tai poistamaan aluehallintoviraston näkemyksen mukaan säännösten vastaisen olotilan Rovaniemen terminaalissa. Viranomaisen mukaan terminaalin lämpötilan oli oltava vähintään +17 astetta terminaalin työskentelyalueella. Hallinto-oikeus muutti aluehallintoviraston päätöstä siten, että Postin olisi tullut huolehtia, että lämpötila lastaus- ja purkutyön tiloissa olisi ollut vähintään +13 astetta. Asiassa on työsuojeluviranomaisen päätöksen seurauksena kirjelmöity muun muassa siitä, onko terminaalityössä kysymys ylipäätänsä sisätiloissa tai vastaavissa olosuhteissa tehtävästä työstä.

Posti vaati valituksessaan ensisijaisesti, että hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset kumotaan ja asetettu uhkasakko poistetaan.

Korkein hallinto-oikeus katsoo päätöksessään, että ottaen huomioon terminaalia työympäristönä koskevat erityispiirteet, työn luonne, Postin toimenpiteet työntekijöiden työturvallisuuden parantamiseksi sekä muu asiassa esitetty selvitys, viranomaisen vaatimusta terminaalin vähimmäislämpötilasta on pidettävä paitsi epätarkoituksenmukaisena sillä tavoiteltuun päämäärään nähden myös taloudellisesti ja teknisesti suhteettomana.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.