Ajankohtaista
 / 
Muutoksia lomalla sairastamiseen ja perhevapaan lomakertymään

Muutoksia lomalla sairastamiseen ja perhevapaan lomakertymään

Työoikeus
1.4.2016
Henkilö istuu tuolilla tietokone sylissä
No items found.
Liittyvät palvelut

Vuosilomalaki muuttui 1.4.2016. Jatkossa vuosiloman siirtäminen vuosiloman aikana alkaneen sairauden johdosta on mahdollista vasta omavastuupäivien jälkeen. Myös perhevapaan lomakertymä pienenee.

Vuosilomalla sairastaminen

Tähän saakka työntekijä on voinut siirtää ne vuosilomapäivät, jolloin hän on ollut sairaudesta tai tapaturmasta johtuvasta syystä työkyvyttömänä. Siirtäminen on ollut mahdollista ensimmäisestä sairauspäivästä lukien. Vuosilomalain muutoksen myötä vuosiloman aikana sairastuneella työntekijällä on oikeus vuosiloman siirtämiseen vasta kuuden omavastuupäivän jälkeen.

Omavastuupäivistä huolimatta jokaiselle työntekijälle turvataan vähintään neljän viikon vuosiloma, jos vuosilomaa on ansaintavuodelta kertynyt vähintään 24 arkipäivää. Käytännössä täydet omavastuupäivät koskevat siis viisi viikkoa ja sitä pidempään kestäviä vuosilomia. Mikäli vuosilomaa on kertynyt työntekijälle neljä viikkoa tai vähemmän, ei yhtään karenssipäivää vähennetä.

Mikäli työntekijä sairastuu ennen vuosiloman alkamista, lomapäivät siirretään hänen pyynnöstään, eikä karenssipäiviä vähennetä.

Perhevapaiden lomakertymät

Aiemmin työntekijälle kertyi vuosilomaa koko perhevapaan ajalta lukuun ottamatta hoitovapaata. Muutos rajaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan vuosilomakertymää siten, että lomaa kertyy vapaan aikana enintään kuuden kuukauden ajalta. Työssäolon veroiseksi ajaksi lasketaan siis enintään 156 äitiys- ja vanhempainvapaapäivää ja vastaavasti 156 isyys- ja vanhempainvapaapäivää.

Voimaantulo

Laki tuli voimaan 1.4.2016. Vuosilomalain sairausajan karenssipäiviä koskevaa muutosta sovelletaan ensimmäisen kerran pidettäessä lomanmääräytymisvuodelta 1.4.2015–31.3.2016 ansaittuja vuosilomia. Perhevapaiden lomakertymän muutos koskee 1.4.2016 jälkeen alkavia perhevapaita.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.