Ajankohtaista
 / 
Katso-tunnistuksesta siirtyminen Suomi.fi-tunnistukseen

Katso-tunnistuksesta siirtyminen Suomi.fi-tunnistukseen

Yhtiöoikeus ja yhtiökokoukset
30.9.2020
Pöydällä muistiinpanovälineet ja tietokone, jota näpyttelee henkilö

Julkishallinnon sähköisissä palveluissa siirrytään vaiheittain Katso-tunnistuksesta Suomi.fi-tunnistukseen vuoden 2020 loppuun mennessä. Suomi.fi-tunnistuksen käyttöönotto ja oheisiin ohjeisiin perehtyminen on tärkeää – erityisesti niille ulkomaalaisille yhtiön edustajille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta taikka pankkitunnuksia. Sähköisiä palveluita tarjoavat muun muassa Kela, Tulli, Tulorekisteri, Verohallinto, KEHA/TE-palvelut, Työ- ja elinkeinoministeriö ja Keva.

Suomi.fi-tunnistus toimii verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla (henkilökortti, organisaatiokortti, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti). Täältä löydät tarkemmat ohjeet Suomi.fi-tunnistuksen käyttöönotosta.

Ulkomaalaiset voivat jatkossa tunnistautua myös niillä eurooppalaisilla tunnistusvälineillä, jotka on hyväksytty käytettäväksi rajat ylittävässä tunnistamisessa (eIDAS-tunniste) tai vaihtoehtoisesti Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun avulla silloin, kun hallinnonalan sähköinen asiointipalvelu on ottanut sen käyttöön.

eIDAS-tunniste

Yhteiseurooppalainen eIDAS-tunnistaminen mahdollistaa julkishallinnon sähköisten palvelujen käytön Euroopassa yli maarajojen. Suomalaisen viranomaisen sähköisessä asiointipalvelussa ohjataan toisen eIDAS-maan tunnistautumista käyttävä henkilö kotimaansa perusteella tunnistautumaan palvelussa omalla (kansallisella) tunnistautumisvälineellään.

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu

Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun avulla ulkomaalaiset voivat käyttää niitä Suomen julkishallinnon asiointipalveluja, jotka ovat ottaneet Finnish Authenticator -sovelluksella tunnistautumisen käyttöön. Sovelluksella tunnistautuminen on tarkoitettu niille Katso-tunnistusta käyttäneille ulkomaalaisille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta eivätkä he näin ollen voi tunnistautua suomalaisilla tunnistusvälineillä. Tunnistuspalvelussa ulkomaalainen käyttäjä rekisteröi itselleen ulkomaalaisen tunnisteen (UID) sekä todentaa henkilöllisyytensä Finnish Authenticator -sovelluksen avulla ottamalla kuvan itsestään sekä passistaan tai muusta kansallisesta henkilöllisyystodistuksestaan. Finnish Authenticator -tunnistuspalvelu vahvistaa henkilöllisyyden, jos kuva ja henkilöasiakirjan tiedot vastaavat toisiaan. Kun rekisteröinti on valmis, kirjautuminen asiointipalveluun onnistuu ulkomaalaisen henkilön tunnisteella tai sähköpostilla, salasanalla ja sovelluksen PIN-koodilla.

Kysy lisää

No items found.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.