Ajankohtaista
 / 
Hallituksen toimenpiteitä työlainsäädännön osalta

Hallituksen toimenpiteitä työlainsäädännön osalta

Työoikeus
20.3.2020
Merilammen toimiston aula, jossa suuren pöydän ääressä istuu henkilö selkä kameraan päin

Hallitus on 20.3.2020 tehnyt päätöksiä ensivaiheen useista toimenpiteistä yritysten maksuvalmiuden turvaamiseksi. Osa hallituksen suunnittelemista toimenpiteistä edellyttää vielä eduskunnan hyväksymistä. Työlainsäädännön osalta toimenpiteiden on tarkoitus olla määräaikaisia ja näillä näkymin voimassa kolme kuukautta. Seuraamme asian etenemistä ja ehdotettujen toimenpiteiden voimaantuloa.

Työlainsäädännön muutokset koskevat kaikkia yrityksiä ja yhteisöjä. Työnantajan on lisäksi otettava huomioon mahdolliset alakohtaiset järjestelyt, kuten järjestöjen sopimat väliaikaiset muutokset työehtosopimuksiin.

Ministeriössä on työstettävänä tällä hetkellä muun muassa seuraavat työlainsäädännön joustot:

  1. Lyhennetään yhteistoimintalain vähimmäisneuvotteluaikoja lomautustilanteessa nykyisestä 14 päivästä tai 6 viikosta 5 päivään.
  2. Laajennetaan lomautusoikeus koskemaan myös määräaikaisia työsopimuksia samassa laajuudessa kuin se koskee toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia. Lomautustilanteessa työntekijällä on oikeus purkaa työsopimus määräaikaisuudesta huolimatta.
  3. Lyhennetään työsopimuslain mukaista 14 päivän lomautusilmoitusaikaa 5 päivään.
  4. Täsmennetään mahdollisuutta lomauttaa ennen yt-neuvottelujen päättymistä työmarkkinajärjestöjen toteamalla tavalla (tapauskohtaisen arvion perusteella kyse voi olla yhteistoimintalain 60 §:ssä säädetystä poikkeustilanteesta).
  5. Sallitaan koeaikapurku myös tuotannollisella ja taloudellisella perusteella.
  6. Takaisinottovelvollisuus pidennetään 9 kuukauteen, jos työntekijä on irtisanottu koronatilanteen vuoksi toteutettujen määräaikaisten työlainsäädännön muutosten aikana.

Tilaa uutiskirje

Kirjoitamme ja koulutamme säännöllisesti osaamisalueitamme koskevista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittamalla sähköpostisi alla olevalla lomakkeella saat jatkossa Merilammen uutiskirjeitä ja tapahtumakutsuja suoraan sähköpostiisi.

Kiitos! Tilauksesi on vastaanotettu.
Jotain meni vikaan. Halutessasi, ota yhteyttä info@merilampi.com.